Parkinson kiinnosti

Hyvinkään sairaalan auditorio osoittautui aivan liian pieneksi, kun aiheena oli "Edenneen Parkinsonin tietopäivä". Apulaisylilääkäri Martti Tommiska avasi tilaisuuden kertaamalla Parkinsonin taudin yleisimmät hoitotavat. Lääkehoidon lisäksi pitkälle edenneen taudin hoitoon ovat käytössä levodoinfuusiopumppu ja syväaivostimulaattori. Pumppu jakaa tasaisesti levodopaa, jonka elimistö muuntaa dopamiiniksi. Pumpun kautta levodopaa voidaan annostella suurempia annoksia. Pumppu vaatii päivittäin huoltoa, minkä vuoksi pumppua ei suositella dementoituneelle potilaalle.Hyvinkään tilaisuudessa potilaan puheenvuoron käyttänyt espoolaisrouva kertoi olevansa erittäin tyytyväinen pumppuun.

Taudin edetessä useimmille tulee puhe- ja nielemisvaikeuksia. Näistä kertoi puheterapeutti Heli Äikäs. Potilaan puheen voimakkuus laskee ja puhe muuttuu monotoniseksi. Parkinson aiheuttaa pitkään kestäessään myös kognitiivisia haasteita. Tällaisia ovat muistiongelmat, tarkkaavuuden ongelmat, visuospatiaaliset ongelmat ja toiminnanohjaukseen ongelmat. - Uusien asioiden oppiminen vaikeutuu ja hidastuu, tarkkaavaisuus heikkenee ja puheen tuottaminen heikkenee, kertoi neuropsykologi Johanna Multanen omassa alustuksessaan.

Kahvitauon jälkeen fysioterapeutti Pirkko Käppi aloitti alustuksensa pienellä jumpalla kehottamalla kaikkia nostamaan vuoroin oikean vuoroin vasemman käden niin suoraan ylös kuin mahdollista. Hän korosti, että liikkuminen on erittäin tärkeää: - Aloittakaa liikkuminen jo sängyssä aamulla. Sängyssä voi venytellä turvallisemmin kuin seistessä. Toimintaterapeutti Johanna Nurmi esitteli lyhyesti arjen apuvälineitä, mm. isokahvaisia ruokailuvälineitä, jotka helpottavat arjessa pärjäämistä.

Hyvinkään sairaalan neurologian poliklinikan sairaanhoitajien esittäytymisen jälkeen Parkinsonliiton Ilari Huhtasalo kertoi liiton koulutuksista ja palveluista. Liitto tuottaa monenlaista materiaalia, esimerkiksi Pitkään sairastaneen parkinsonpotilaan oppaan. Näitä jäsenet voivat pyytää veloituksetta liitosta.

Riihimäen kerholaiset olivat tilaisuudessa hyvin edustettuina. Paikalla oli ainakin seitsemän kerholaista

Teppo