Omaishoitajaksi

MITEN OMAISHOITAJAKSI?

 

Alustuksessaan Reijo Kurkela kertoi oman tarinansa miten hänestä tuli vaimonsa omaishoitaja. Hän sanoi, että kesti melko pitkään ennnenkuin hän tajusi olevansa omaishoitaja.

  •  

    ”Eihän sitä alkuun osannut ajatellakaan olevansa omaishoitaja. Vaimo sairasti ja tietysti pyrin auttamaaan häntä kykyjeni mukaan”, hän kertoi. Vaimon kunto heikkeni ja viisi vuotta sitten vaimo kuoli. Nyt Kurkela kertoi toimivansa äitinsä omaishoitajana.

 

Selvitellessään vaimonsa hoitomahdollisuuksia Reijo Kurkela huomasi miten tärkeätä vertaistuki todellakin on. Vertaistukea yhdistyksen jäsenet saavat kuukausittaisissa palavereissa ja tietysti muutenkin pitämällä yhteyttä toisiinsa.

 

Reijo Kurkela kertoi Riihimäen yhdistyksen toimineen noin 15 vuotta. Yhdistys on saanut tukea toimintaansa Raha-automaattiyhdistykseltä. Tuen avulla on yhdessä Hyvinkään yhdistyksen kanssa palkattu kaksi työntekijää, jotka auttavat omaishoitajia organisoimaan toimintaansa.

 

”Omaisen hoitamisen lisäksi on äärimmäisen raskasta taistella kunnan viranomaisten kanssa tukieuroista. Riihimäellä on edistytty viiden viimeisen vuoden aikana huomattavasti”, hän kiitteli.

 

Omaishoidon tuki ei ole subjektiivinen, jokaiselle ehdot täyttävälle automaattisesti tuleva tuki. Tuen määrä riippuu kunnan tarkoitukseen osoittamista varoista, Riihimäellä tuki on Reijo Kurkelan kertoman mukaan 490 euroa tai 620 euroa kuukaudessa. Korotettu summa on käytännössä mahdollista vain saattohoitoon. Riihimäellä tukea saa tällä hetkellä Kurkelan arvioin mukaan noin sata henkilöä. Tuki on veronalaista tuloa.

 

Rahasta puhuminen kirvoittikin kärjekkäään keskustelun, onko rahaa vai ei. Reijo Kurkela vastasi, että hän ei tietenkään voi tietää kuinka paljon rahaa tähän tarkoitukseen vielä on jäljellä. Hän kuitenkin kehotti kaikkia ehdot täyttäviä jättämään hakemuksen mahdollisimman pian.

 

”Alkuvuodesta määrärahaa on aina enemmän”, hän totesi.

 

 

Muistiin merkinneenä

Teppo Tenkanen

  •